Nodulul tiroidian

Termenul de nodul tiroidian se refera la cresterea anormala, localizata, a celulelor tiroidiene care formeaza un conglomerat la nivelul tesutului tiroidian. Desi cei mai multi noduli tiroidieni sunt benigni, o mica parte se dovedesc a fi maligni. Pentru a diagnostica si trata cancerul tiroidian intr-un stadiu cat mai incipient, cei mai multi noduli tiroidieni necesita explorari suplimentare si o evaluare mai amanuntita.

De cele mai multe ori, nodulul tiroidian este asimptomatic, adesea descoperit intamplator in cursul examinarii fizice a gatului sau in cursul unor explorari imagistice ale gatului sau capului. Nodulul tiroidian poate fi functional si astfel sa cauzeze hipertiroidism si, asadar, sa modifice probele hormonale tiroidiene si sa dea manifestari clinice - tulburari de ritm cardiac, transpiratii, tremor, insomnia, agitatie, transit intestinal accelerat. De cele mai multe ori insa, aceste formatiuni sunt nefunctionale, deci asimptomatice, inclusiv daca vorbim de un nodul canceros. Rar, pacientii acuza durere la nivelul zonei cervicale anterioare, la nivelul maxilar sau auricular. Daca nodulii sunt suficient de mari pot cauza compresia traheei sau a esofagului si astfel simptomatologia devenind mai severa: dificultati respiratorii sau disfagie, modificarea vocii cu "voce ragusita" prin afectarea nervului laringeu recurent.

Cauza aparitiei nodulilor tiroidieni de cele mai multe ori ramane incerta. Pana la varsta de 60 de ani, aproape jumatate dintre oameni sunt descoperiti cu noduli tiroidieni. Peste 90% dintre acestia sunt benigni. Tiroidita autoimuna Hashimoto, cea mai frecventa cauza de hipotiroidism, este asociata adesea cu aparitia nodulilor tiroidieni. Deficitul de iod este de asemenea o cauza frecventa de aparitie a nodulilor tiroidieni.

Odata ce nodulul a fost descoperit, este indicat sa se evalueze si functia tiroidei prin dozarea probelor hormonale: TSH, fT4, T3, ATPO, Atg si eventual calcitonina (marker pentru cancerul medular tiroidian);

Pentru a stabili daca un nodul tiroidian este malign sau benign este nevoie ca acesta sa fie evaluat ecografic si in functie de caracteristicile acestuia se va indica sau nu efectuarea unei punctii biopsii cu ac fin.

Ecografia tiroidiana reprezinta un instrument foarte util in evaluarea nodulului tiroidian, aceasta putand sa obiectiveze nodulii care au dimensiuni prea mici pentru a putea fi palpabili. De asemenea, le apreciaza structura, pozitia, conturul, dimensiunile, vascularizatia, prezenta sau absenta calcificarilor - caracteristici importante pentru indicatia de punctie.

Nodulii care nu au indicatie de punctie, se urmaresc ecografic la intervale stabilite de protocoalele terapeutice si in functie de modificarile ulterioare se poate decide punctionarea sau indicatia de interventie chirurgicala.

FNAB (Fine Needle Aspiratory Byopsy) sau punctia biopsie cu ac fin, este o procedura diagnostica si uneori terapeutica prin care se preleveaza tesut de la nivelul nodulului tiroidian sub ghidaj ecografic cu ajutorul unui ac de dimensiuni mici. De obicei se recolteaza mai multe probe din diferite parti ale nodulului, care ulterior sunt examinate microscopic de catre anatomia patologica si clasificat conform ghiurilor Bethesda I-VI in functie de riscul de malignitate si astfel este dictata procedura terapeutica ulterioara.

Scintigrafia tiroidiana este o alta metoda imagistica utila si folosita in caz de noduli tiroidieni si hipertiroidie pentru a aprecia statusul lor functional.  Exista situatii in care aceasta investigatie poate exclude necesitatea unei punctii. De cele mai multe ori, scintigrafia se foloseste pentru a clasifica un nodul ca fiind "cald" adica hiperfunctional, sau "rece", adica nefunctional, acesta din urma avand un risc de malignitate mai crescut.

Toti nodulii tiroidieni care au risc crescut de malignitate dupa punctia biopsie cu ac fin necesita cura chirurgicala, si in functie de rezultatul histopatologic si clasificarea ulterioara se decide intr-o echipa multidisciplinara necesitatea radioiodoterapiei.

Nodulii tiroidieni benigni sau cei care nu au indicatie de FNAB se urmarescu ecografic la 6-12 luni si in functie de evolutie - crestere in dimensiuni sau dezvoltare caracteristici cu risc - se indica interventia chirurgicala sau repunctionare.

Tipuri de noduli tiroidieni:

  • Noduli coloidali - se formeaza prin cresterea in excel a tesutului tiroidian normal, sunt benigni, pot sa aiba dimensiuni mari, dar nu depasesc glanda tiroida si sunt cel mai frecvent intalniti in practica medicala;

  • Chistul tiroidian - nodul cu continut lichid sau predominant lichid. Au un risc scazut sa fie cancerosi si se supravegheaza ecografic sau se punctioneaza in anumite situatii, sau pot fi tratati prin injectare de etanol;

  • Gusa polinodulara - cresterea in dimensiuni a glandei tiroide prin prezenta mai multor formatiuni nodulare care de obicei sunt benigne;

  • Gusa polinodulara hipertiroidizata / nodul toxic: aceste formatiuni nodulare produc cantitati crescute de hormoni tiroidieni cauzand hipertiroidism, ce necesita interventie terapeutica;

  • Cancerul tiroidian - <6.5% dintre nodulii tiroidieni, de mai multe tipuri histologice, dar cu incidenta scazuta si prognostic bun in cele mai multe cazuri

  • Nodulul tiroidian la copil: mult mai rar intalnit, dar cu risc mai crescut de a fi cancerosi in comparatie cu cel prezent la aduld. Cu toate acestea, in jur de 75% dintre nodulii tiroidieni intalniti la copil sunt benigni (noncancerosi). Simptomele, diagnosticul si tratamentul nodulilor tiroidieni la copil si adolescent sunt similare ca in cazul adultilor.

Bibliografie:

  • 2015 American Thyroid Association Management Guidlines for Adult Patiens with Thyroid Nodules and Differentiated Thyroid Cancer; The American Thyroid Association Guidlines Task Force on Thyroid Nodules and Differentiated Thyroid Cancer; Bryan R. Haugen, Erik K. Alexander, Keith C. Bible, Gerard M. Doherty, Susan J. Mandel, Yuri E. Nikiforov, Furio Pacini, Gregory W. Randolph, Anna M. Sawka, Martin Schlumberger, Kathryn G. Schuff, Steven I. Sherman, Julie Ann Sosa, David L. Steward, R. Michael Tuttle and Leonard Wartofsky.

  • https://www.endocrineweb.com/conditions/thyroid-nodules

  • https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/13121-thyroid-nodule