Cancerul tiroidian

Cancerul tiroidian
Dr. Sandu Ionut
25.05.2022

Vindecare in 99% din cazuri.

Cancerul tiroidian este probabil boala cu cel mai larg spectru de evolutie si prognostic dintre toate neoplaziile, de la forme blande si perfect vindecabile pana la tumori cu supravietuiri limitate si care nu raspund la niciun tip de tratament.

Exista 4 tipuri de cancer tiroidian, clasificate in functie de natura lor histopatologica: papilar, folicular, medular si anaplazic.

    Neoplazia tiroidiana este cel mai frecvent cancer endocrin si reprezinta 2% din totalul cancerelor.

    In afara de tipul celular, un alt lucru la fel de important pentru vindecare este stadiul de evolutie in care bolnavul este depistat, motiv pentru care, educatia medicala a pacientilor este esentiala.

    Un pacient informat, avizat de semnele precoce ale bolii, care a inteles pasii ce trebuie urmati si conduita terapeutica are sanse mult mai mari de a invinge aceasta maladie.

    In afara formelor foarte agresive, cu evolutie galopanta (care din fericire sunt foarte rare), cancerul tiroidian este o boala cu semne putine si inselatoare, un neoplasm silentios care progreseaza lent si fara sa afecteze major starea generala in stadiile incipiente.

    In toate cazurile, cancerul tiroidian apare sub forma unuia sau mai multi noduli care cresc progresiv in timp, si care pot determina simptome compresive sau de invazie a organelor din vecinatate:

    • dispneea sau „lipsa de aer’’, este cauzata de compresia nodulilor pe trahee si se manifesta initial la efort sau in anumite pozitii ale capului
    • disfagia reprezinta dificultatea in a inghiti alimentele sau lichidele si poate fi provocata de compresia nodulilor pe esofag
    • disfonia sau raguseala poate fi cauzata de compresia sau invazia nervilor laringei recurenti ce controleaza miscarea corzilor vocale

    Exista insa foarte multe situatii in care un cancer tiroidian este complet asimptomatic iar descoperirea lui este pur intamplatoare.

    Orice nodul tiroidian poate fi benign, sau canceros, iar de multe ori nu dimensiunea este cea care ne determina sa luam hotararea de a opera, ci aspectul ecografic al nodulilor.

    Un nodul mare nu inseamna neaparat cancer, exista noduli maligni cu dimensiuni subcentimetrice si noduli giganti cu rezultat perfect benign la examenul de laborator

    De retinut este faptul ca majoritatea bolnavilor cu neoplazii tiroidiene au analizele de laborator absolut normale, inclusiv valorile hormonilor tiroidieni iar markerii tumorali nu sunt specifici, cu exceptia calcitoninei care indica de cele mai multe ori existenta unui cancer medular tiroidian. Mai mult decat atat, aproape toti bolnavii cu neoplasm tiroidian sunt perfect echilibrati hormonal pentru ca, tiroida lor, desi este ocupata de noduli maligni, produce cantitati normale de hormoni tiroidieni

    Este de mare importanta o indicatie chirurgicala corecta si precoce care conduce de cele mai multe ori la vindecarea cancerului tiroidian papilar si folicular si chiar a formelor mai agresive de carcinom medular.

    Extinderea operatiei este in functie de datele preoperatorii: aspectul ecografic sau tomografic, existenta adenopatiilor cu suspiciune de metastaze ganglionare, eventual rezultatul punctiei ecoghidate cu ac fin.

    Operatia minim necesara pentru rezolvarea unui cancer tiroidian este hemitiroidectomia sau lobectomia (extirparea unui lob tiroidian impreuna cu nodulul sau nodulii continuti in acesta) si se efectueaza in situatia in care se apreciaza existenta unui cancer incipient (microcarcinom) iar al doilea lob tiroidian este normal intraoperator.

    Cel mai frecvent, operatia necesara pentru vindecarea cancerului tiroidian este tiroidectomia totala (extirparea in intregime a glandei tiroide) cu disectia si prezervarea structurilor anatomice peritiroidiene (cele 4 glande paratiroide si cei 2 nervi laringei recurenti).

    In cazul in care, preoperator sau intraoperator, se constata sau se banuieste, extinderea tumorala in afara glandei tiroide se pot impune operatii mai complexe, cu rezectii musculare sau cu limfadenectomii (extirparea ganglionilor cervicali de la nivelul diferitor compartimente anatomice).

    Postoperator, rezultatul histopatologic stabileste tipul de cancer tiroidian si stadializarea acestuia, in functie de care, este necesar sau nu, tratamentul cu iod radioactiv cu scopul de a diminua riscul de recidiva tumorala.

    Tratamentul cu citostatice sau radioterapia nu se folosesc decat exceptional in cancerul tiroidian pentu ca nu aduc niciun beneficiu.

    Pentru formele diferentiate, papilar si folicular, tratamentul chirurgical corect efectuat si completat, acolo unde este cazul, cu tratament cu iod radioactiv reuseste vindecarea cancerului tiroidian in majoritatea covarsitoare a cazurilor.