Boala Basedow-Graves

Ce este boala Basedow- Graves?

Boala Basedow-Graves  este o afectiune autoimuna care se caracterizeaza  prin:

 • hiperproductie de hormoni tiroidieni (hipertiroidism)
 • gusa (cresterea in dimensiune a tiroidei)
 • afectare oculara ( exoftalmie- ochi iesiti din orbite)

 

Ce cauzeaza boala Basedow-Graves?

Boala Basedow Graves este determinata de o disfunctie a sistemului imun  al organismului, dezvoltata ca urmare a unei combinatii  intre o predispozitie genetica si un factor declansator extern cum ar fi un virus.

Prin acest dezechilibru  al sistemului imun, in boala Basedow  Graves, se  produc anticorpi care ataca glanda tiroida,  stimuland-o sa  sintetizeze si sa secrete mai mult hormon decat are nevoie organismul. Ca rezultat multe din functiile organismului sunt accelerate.

 Boala Basedow- Graves poate sa apara la orice varsta, dar cel  mai frecvent afecteaza femeile si persoanele cu varsta de sub 40 ani;

  Riscul  de a dezvolta aceasta afectiune creste daca:

 • exista un istoric familial de boala Basedow Graves sau tiroidita autoimuna;
 • exista un istoric personal de boala autoimuna precum: vitiligo,anemie pernicioasa ( lipsa vitamina B12) Diabetul zaharat de tip 1, artrita reumatoida, boala celiaca;
 • la persoanele fumatoare;
 • la persoanele care sunt sub un tratamentul imunomodulator folosit in anumite tipuri de cancer, infectie HIV ,hepatite;
 • stresul;
 • excesul de iod;

 

Semne si simptome

Boala Basedow- Graves  poate determina o gama variata de semne si simptome legate de excesul de hormon tiroidian, de afectarea ochilor si mai rar a pielii.

Simptome determinate de excesul de hormon tiroidian:

 • scaderea in greutate, in pofida apetitului pastrat sau crescut;
 • palpitatii (batai rapide si uneori neregulate ale inimii);
 • transpiratii in exces, toleranta scazuta la caldura;
 • tremor si dureri musculare;
 • tranzit intestinal accelerat;
 • cresterea in dimensiune a glandei;
 • tulburari de dispozitie;
 • tulburari de somn;
 • oboseala nejustificata;
 • tulburare de ciclu menstrual;
 • disfunctie erectile, scaderea libidoului;

 

Simptome si semne  legate de afectarea oculara:

 1 din 3 oameni cu boala Basedow- Graves poate prezenta afectare oculara, cunoscuta ca Oftalmopatia Graves.

 • exoftalmie uni sau bilaterala (ochi proeminenti);
 • senzatie de nisip in ochi; sensibilitate la lumina (fotofobie), hiperlacrimatie;
 • pleoape umflate, ochi rosii, scaderea vederii
 • durere /presiune la nivelul ochilor.

  Patologia oculara poate evolua independent de afectarea tiroidiana si este agravata de fumat.

Cand se recomanda un consult medical de specialitate?

Numeroase afectiuni se pot prezenta cu semne si simptome asemanatore bolii Graves, de aceea un consult de specialitate  se recomanda pentru stabilirea unui diagnostic prompt si adecvat. Astfel, de fiecare data cand o persoana prezinta unul sau mai multe din simptomele descrise se indica  si un consult endocrinologic.

Analizele necesare  pentru a diagnostica boala Basedow-Graves

Pe langa anamneza  si examenul fizic efectuate de medicul endocrinolog,  diagnosticul  este pus in urma Investigatiilor de laborator: TSH, Free T4, T3, TRAb (Trab- Anticorpi antireceptor de TSH);

Acestea vor evidentia  valori scazute ale TSH-ului seric, valori crescute/normale ale  FT4  si T3 si valori crescute ale TRAb.

Ecografie tiroidiana – ofera informatii suplimentare in patologia de baza, importanta atat in stabilirea diagnosticului cat si monitorizarea evolutiei bolii;

Scintigrafia tiroidiana - in special utilizata pentru a exclude o alta conditie care asociaza hipertiroidism.

Metodele de tratament ale acestei boli.

Obiectivul tratamentului este reducerea cantitatii de hormoni tiroidieni si reducerea severitatii simptomelor.

Tratamentul hipertiroidismului:

 Exista 3  optiuni de tratament in  boala Basedow Graves:

 1. Tratamentul medicamentos:

                       Antitiroidiene de sinteza (cel mai frecvent Tiamazol  -Thyrozol sau Propiltiouracil) –  medicamente care blocheaza activitatea tiroidei (sinteza si secretia de hormoni); cura de tratament dureaza intre 18-24 luni sau  mai mult, timp in care se urmareste remisiunea simptomelor si normalizarea  functiei tiroidiene; Initial evaluarea presupune vizite la un interval mai scurt de timp, ca ulterior acesta sa creasca in functie de evolutia bolii;

                      Beta blocante: utilizate pentru blocarea efectelor hormonului tiroidian in exces, amelioararea rapida a simptomelor precum: puls accelerat, tremor, transpiratii in exces. Aceasta este o terapie asociata terapiei cu antitiroidiene.

 1. Tratamentul cu iod radioactiv - consta in administrarea pe cale orala a unei pastile de iod radioactiv; tiroida va asimila iodul si in timp acesta o va distruge;
 2. Tratamentul chirurgical – tiroidectomia totala sau subtotala (indepartarea chirurgicala a glandei tiroide)

Chiar daca pacientul este candidat pentru o terapie cu viza radicala (iod radioactiv sau interventie chirurgicala), pacientul trebuie echilibrat mai intai cu medicatie pentru readucerea la normal a nivelului

hormonilor tiroidieni)

Tratamentul oftalmopatiei Graves

In functie de severitatea si activitatea afectarii oculare se recomanda in primul rand  normalizarea functiei tiroidiene, renuntarea la fumat, lacrimi artificiale, purtarea de ochelari de soare.

In cazuri moderat severe poate fi indicat tratament glucocorticoid (injectabil sau oral), medicatie imunosupresoare iar in cazuri extreme  se poate recurge la chirurgie de decompresie si/sau radioterapie externa.

 Ce se intampla daca pacientul nu ajunge la medic, iar boala ramane  netratata?

      Lipsa tratamentului  poate conduce  in timp la :

 • Afectarea inimii: tulburari de ritm cardiac cu risc de formare de cheaguri, accident vascular cerebral, remodelarea structurii si functiei muschiului inimii care conduce la insuficienta cardiaca;
 • Afectarea oaselor: fragilizarea oaselor, cu risc de osteoporoza si fractura;
 • Afectarea functiei ovarelor: probleme de ciclu menstrual, fertilitate si sarcina;
 • Afectarea ochilor: exoftalmie, vedere dubla, pierderea vederii;
 • Criza tireotoxica - o situatie amenintatoare de viata, caracterizata printr-o crestere rapida si importanta a nivelului hormonilor tiroidieni care se poate prezenta inclusiv cu  febra, greata, varsatura, diaree, convulsii, aritmii, scaderea tensiunii arteriale  pana la coma.

 

Cat de importanta este legatura  dintre pacient si medicul  specialist in tratamentul de lunga durata al acestei boli?

Tratamentul unei boli cronice presupune vizite regulate la medicul specialist, astfel incat atat medicul cat si pacientul sunt responsabili de a conlucra la crearea unei relatii armonioase.

Desi pare un factor mai degraba subiectiv in reusita tratamentului, relatia medic - pacient intr-o boala cronica este de fapt foarte importanta.

O buna comunicare este un factor cheie pentru o buna intelegere, aceasta din urma fiind la randul ei esentiala pentru a lua decizii terapeutice cat mai bune, in cazul medicului si  pentru a le respecta cu cat mai multa rigurozitate in cazul pacientului.

Consecventa  si complianta pacientului tin foarte mult  de increderea pe care o acorda acesta medicului si recomandarilor sale, aceasta aparand totodata ca  o sustinere psiho-emotionala ca este ingrijit, ajutat de cineva competent si ca tratamentul ii va fi util.

Participarea este mutuala, relatia medic -pacient fiind intr- o continua dinamica care vizeaza imbunatatirea actului medical si redobandirea starii de sanatate a pacientului.

Articol de Dr. Iuliana Maria Baranga, Medic Specialist Endocrinologie.